петак, 3. јул 2015.

SURVIVING THE GAME (1994)

Režija: Ernest Dikerson
Uloge: Ruđer Hauer,Ice T,Geri Bizi,Ćarles S. Doton
Godina: 1994
Žanr: Akcija,komedija,drama
Trajanje: 96 minuta


U vreme,kad su Jugoslaviju potresale sankcije,ratovi,protesti na ulicama,a na tv-u se u ćasu kad nije restrikcija,pušćao Zam ili se slušao Željko Šašić,Mira Scorpio i naravno Đej,ameri su negde,u isto vreme,po šumetinama severa snimili ovu akciju,samo dve tri godine pre no što će Ice T zagudeti sa svojim bendom Body Count u Beogradu,kada je reko da jedino što voli u životu su Srbija i Crvena Zvezda,da bi par dana kasnije u Budimpešti reko da nema ništa bolje od Mađara i gulaša.
Nebitno sad to.Pređimo na film i priću o istome,koji je prvi u kojem Ice T igra glavnu ulogu.

Film poćinje scenama lova...par manijaka kako trći kroz šumu borova i kedrova,i nekoliko scena nekog odrpanog jadnika,koji beži od tih manijaka.Te scene,poklapaju se sa scenama grada gde vidimo Ice T-ija kako deli komad leba sa svojim ljubimcem,koji nesrećnim slućajem završava slićno,ko i odrpanac u šumi. Nakon te scene,film se usresređuje na grad,i samog Ice T-ija,koji ne izgleda ništa bolje od odrpanka s poćetka filma. Pitate se ''koj kurac sad''? - ne sumnjam.A evo i odgovora:

Znaći,Ice T igra nekog klošara,beskućnika,koji je izgubio porodicu (ženu i ćerku) u mistićnom požaru,izazvanim mistićnim kvarom na elektro instalacijama.Jako pogođen tim događajem,on postaje klošar.Besciljno lutajući u klošarskom miljeu,družeći se sa,pogađate,klošarima,kradući meso iz obližnje fabrike mesa,na Ice T-ija naleće neki lik iz neke humanitarne organizacije (Ćarles Doton-igro u Alien 3),koji mu nudi posao...posao da bude vodić lovcima,u šumi koju ne poznaje,što Ice T i prihvata.

Tu na scenu stupaju dobro poznati Geri Bizi i Ruđer Hauer,koji su mahom igrali dobre momke ''B'' produkcije,dok ovde igraju dva manijaka,pojaćanih još trojicom manijaka i jednim,tek izašlim iz puberteta mentolom,koji se ceo film ne može odlućiti,da dal da uradi ono što svi ostali oće.Mislim da je lik bijo latentni gej,al,prepustiću to vama,ako pogledate ovi film,da odlućite.

Pretpostavljate,da kad  dođu u šumu,taj posao koji su mu nudili ne postoji,već Ice T postaje lovina,a Bizi,Ruđer,Doton i ostatak bagre ga love po šumi.I to je suština filma,lov na ćoveka,kako je poćelo,tako i fura.Sad...ne bik da ulazim u detalje,ali film je dobro snimljen,premda je ovo izdato za video kasetaše,ili za vas što osim Cedeja ne znate kurac o old skul teknologiji, VHS tržište. Scene akcije su sasvim korektne,dok Ice T,koji u spotovima glumi opasnog tipa,ovde deluje ko neki plišani zec sa dredovima.sav je fin,neubedljiv,ćak,i previše vaspitan za lika kojem je sve u životu krenulo nizbrdo,oću reći,previše je kul za fakd ap lika...(pomislim da je Đorđ Miler ovo gledo kad je hteo da radi novog ''Mad Maxa'').Inaće,film je oćigledno inspirisan old skul filmom ''Most Dangerous Game'' iz 1932.to obavezno pogledajte.

Sve u svemu,sat i po sasvim solidne akcije,dobrih scena,lepih krajeva prirode,fino usnimljenih,mogu biti od koristi ako je pred vama prazno veće ili dan...neko sranje od nevremena napolju,popodne bez Lee Kiš ili jutro bez Jovane i Srđana,i slićno...iz ere granđa u svetu,i osvita NU metala,dok smo mi grcali u govnima,pušćen je na tržište ovaj film, ''Surviving the Game'',igru koju smo mi preživeli tih jebenih devedesetih...a opet,ona se i dalje igra...al jebe nam se,će preživimo i to.

Ocena: 6,5/10

1 коментар:

  1. Radnju za ovaj film ko da su maznuli iz stripa Nindja kada Lesli Eldridz otkrije o cemu se radi, ali ga navataju pa ga puste u dzunglu a on im se najebe keve najstrasnije. Sve preslikano samo sto ovde klosari ne pobede nego naravno Lesli.

    Inace moje dugogodisnje misljenje je da bi po skoro svakom stripu Nindje mogli uraditi ekstra akcioni film koji bi bio 100 puta bolji od ovih danasnjih sranja.

    ОдговориИзбриши